«

»

sep 13

Jazero súčasťou najväčšieho zeleného projektu v meste

Už na budúcu sobotu 21.septembra 2019 spoločne sadíme prvé stromy v našej mestskej časti. Zapojte sa do výsadby a podporte myšlienku projektu „Zasaď Strom života“, ktorý organizuje Dobrovoľnícke centrum Košíc. Projekt sadenia stromov štartuje práve na našom sídlisku 21.septembra od 9.00 hodiny pred Miestnym úradom na Poludníkovej ulici.

Spolu 300 tisíc stromov by malo v najbližších rokoch pribudnúť v Košiciach a ich blízkom okolí.

 „Chceme osloviť širokú verejnosť, aby sa spolupodieľala na tomto projekte. Ak spoločne postupne zasadíme strom za každého obyvateľa nášho mesta, bude to dedičstvo, ktoré tu po nás ostane našim deťom a vnúčatám,“ povedal hlavný koordinátor projektu Peter Džubera.

V prvej fáze projektu, teda túto jeseň, sa organizátori zamerali na širokú verejnosť a pozemky, ktoré sú v správe mestských častí. Do sadenia sa môže zapojiť ktokoľvek. Fyzické osoby, firmy, školy, škôlky… Stačí kontaktovať dobrovoľníkov info@dobrekosice.sk alebo priamo mestské časti.

Verejnosť môže v rámci pilotného projektu Sadíme Strom života požiadať o výsadbu aj na svojom pozemku. Cieľom je zlepšiť klímu v meste a ochladiť ho v čase horúčav. Projekt je rozvrhnutý na niekoľko rokov, výsadba sa bude realizovať na voľných plochách. Dobrovoľnícke centrum Košíc sa v tejto oblasti plánuje radiť aj s odborníkmi. O aký druh stromu pôjde, rozhodnú po analýze pôdy a konzultácii s majiteľom pozemku.

Bez finančnej pomoci štátnych úradov alebo samospráv predstavilo Dobrovoľnícke centrum Košíc projekt, ktorého ambíciou je vysadiť v meste Košice a jeho okolí strom za každého obyvateľa. Nákup sadeníc stromčekov sponzoruje Košičan Peter Ďurica s rodinou, ktorý sa rozhodol venovať svoje súkromné peniaze na prospech všetkých Košičanov.