«

»

aug 28

Uplynie 75 rokov od Slovenského národného povstania

Vo štvrtok 29. augusta je na Slovensku štátny sviatok. Pripomíname si 75. výročie Slovenského národného povstania (SNP). Išlo o ozbrojené povstanie slovenských povstaleckých jednotiek počas druhej svetovej vojny proti okupácii nemeckej armády na slovenskom území.Nepriamo bolo tiež útokom proti autoritatívnej vláde na čele s Jozefom Tisom, ako aj snahou byť na strane víťazných mocností druhej svetovej vojny.

Prípravy SNP inicioval v roku 1943 Edvard Beneš, vodca česko-slovenskej exilovej vlády. Odbojové prúdy, demokrati, komunisti a antifašisti v Slovenskej armáde prijali ten istý rok Vianočnú dohodu, na základe ktorej vznikla v septembri 1944 povstalecká Slovenská národná rada.  Centrom SNP  bola Banská Bystrica.

Svoju rolu v povstaní zohrali aj partizánske oddiely, ktoré začali od roku 1943 spontánne vznikať v horských oblastiach. 9.augusta 1944 dostala slovenská armáda rozkaz proti nim zakročiť. Akcia bola neúspešná. Naopak – mnoho vojakov začalo k partizánom spontánne prebiehať.

Nemecko veľmi rýchlo eliminovalo najlepšie povstalecké jednotky a prevahu sa im podarilo udržiavať prakticky po celú dobu trvania. Povstaleckú armádu definitívne porazili v noci z 27. na 28. októbra. Časť jednotiek prešla na partizánsky spôsob boja, mnohé z nich bojovali až do oslobodenia krajiny na jar 1945.

Napriek porážke malo pre nás SNP dôležitý politický význam  – zabezpečilo nám nezávislú politiku v rámci spoločného štátu s Čechmi i rešpekt víťazných mocností.

SNP trvalo 60 dní, zapojilo sa doňho približne 80-tisíc ľudí, odhady hovoria o 10 až 15-tisícoch povstaleckých obetí, bojovalo v ňom 33 národov, dodnes žije približne 1 300 účastníkov

Zdroj: historický kalendár TASR