«

»

júl 25

Dievčatá z Bukoveckej v nedeľu odcestovali do Budapešti

Strávia týždeň v medzinárodnom tábore v Bernecebaráti

Naša mestská časť už dlhé roky udržiava partnerské vzťahy s XV. obvodom Budapešti. Jednou z foriem kontaktov je každé leto týždenný pobyt vždy inej skupinky školákov z Jazera v medzinárodnom tábore mladých v Bernecebaráti.

Tentokrát si zbalili veci a v nedeľu do Maďarska išli dievčatá zo Súkromnej strednej odbornej školy z Bukoveckej ulice spolu s Ing. Zuzanou Kohútovou ako pedagogickým dozorom. Vedúcou výpravy za našu mestskú časť je Ing. Ildikó Szegedyová.

Po príchode obdivovali z električky, autobusu, aj „pešochodom“ krásy Budapešti. Z Népliget-u, v preklade  ľudového parku, sa presunuli do Városliget-u, mestského parku, kde videli najstaršie Széchenyiho kúpele v Budapešti, vďaka sprievodcovi z Detského a mládežníckeho parlamentu v XV. obvode sa dozvedeli zaujímavosti o hrade Vajdahunyad, o najväčšej prírodnej ľadovej ploche, ktorá v lete ako jazero slúži na člnkovanie a vodné bicykle. Ukázal im a porozprával aj o ZOO, lunaparku a cirkuse. Navštívili tiež Baziliku svätého Štefana, ako aj Budapest eye, odkiaľ vidieť krásy Budapešti z obrovského ruského kola.

Na druhý deň ich čakal presun do medzinárodného tábora v Bernecebaráti, kde by podľa programu mali prežiť kopec hier, zábavy i tvorivé dielne, ale i poznávania okolia obce Bernecebaráti.  Tábor trvá do konca tohto týždňa a skončí nedeľným spoločným večerným programom.