«

»

jún 18

Sme členmi ZMOSu

Mestská časť Košice – Nad jazerom je od apríla členom Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Pridala sa tak k ostatným mestským  častiam Košíc a väčšine mestských častí Bratislavy.

Výhodou členstva v ZMOS-e je jednoduchšia  výmena skúseností medzi jednotlivými samosprávami pri riešení spoločných problémov. „Naša mestská časť má záujem zapojiť sa do procesov dosahovania spoločných cieľov, ktoré budú prospešné pre jej fungovanie, rozvoj a aktivity vhodné pre obyvateľov tejto časti mesta,“ povedala starostka MČ Nad jazerom Lenka Kovačevičová.

ZMOS je reprezentantom miest a obcí – členov  vo vzťahu k Národnej rade SR, k vláde SR a ústredným orgánom štátnej správy. Jeho cieľom je okrem iného aj posilnenie ekonomickej samostatnosti miest a obcí, podpora finančnej stability, či zjednotenie postupu členov pri vykonávaní kompetencií v samospráve. ZMOS vytvára podmienky na výmenu názorov a  skúseností členov, na zbližovanie ich názorov,  koordinuje spoločné stratégie, ktoré smerujú k posilňovaniu postavenia miestnej samosprávy, zapája predstaviteľov členských miest a obcí na základe ich odbornosti do riešenia spoločných problémov v miestnej samospráve. Je pripomienkujúcim subjektom v rámci legislatívneho procesu v Národnej rade SR. Pripravuje a realizuje pre svojich členo vzdelávacie aktivity, projekty a programy.

Ambíciou ZMOSu  po budúcoročných parlamentných voľbách zostáva presadzovať požiadavky, ktorými sa posilní postavenie miestnej územnej samosprávy a  ďalšia modernizácia verejnej  správy. Z celkového počtu 2 929 miest a obcí je členom ZMOS-u vyše 95 % všetkých samospráv na Slovensku.