«

»

apr 01

Učiteľ nie je povolanie, ale náročné, no krásne poslanie

Sedemnásti prevzali titul Pedagóg roka 2018

„Viesť človeka od útlej mladosti k poznávaniu krásy a pravdy je vznešeným poslaním tých, ktorých v živote zdobí oslovenie učiteľ. V marci si s prvými jarnými kvetmi pripomíname aj Deň učiteľov. Je to na počesť dňa narodenia velikána pedagogiky Jána Amosa Komenského, učiteľa národov a autora mnohých myšlienok tvoriacich nevysýchajúci prameň, pri ktorom si uhasíme smäd po ľudskosti, láske, obetavosti.“

Úvodnými slovami príhovoru starostka Lenka Kovačevičová privítala v Kultúrnom stredisku Jazero pedagogických i nepedagogických zamestnancov školstva na podujatí venovanom Dňu učiteľov. „Vďaka všetkým, ktorí vykročili na neľahkú dráhu učiteľa, ale aj vedca, pretože musí veľa poznať, umelca, aby žiakov vštepil lásku k hľadaniu, objavovaniu, múdrosti, psychológa a neraz i starostlivého rodiča. Len ak je tým všetkým, dokáže svojím profesionálnym prístupom a odbornosťou rozvíjať vedomosti a praktické schopnosti žiakov a pripravovať ich na cestu životom,“ rozvíjala starostka ďalej myšlienky. „Vzdelanie je tou najmúdrejšou investíciou, hodnotou, ktorá sa nestráca vekom ani infláciou. Popri vedomostiach si každý študent odnáša aj čosi z učiteľa. Povolanie učiteľ nie je teda povolaním, ale náročným, no krásnym poslaním.“

Pedagógov nádherným programom pozdravili deti a školáci z MŠ na Galaktickej ulici, zo Základnej školy J. Urbana z Jenisejskej ulice, Súkromnej základnej školy z Galaktickej ulice, zo Špeciálnej základnej školy z Rovníkovej ulice, zo Základnej umeleckej školy na Irkutskej ulici,   zo Základnej školy na Družicovej ulici, zo Základnej školy na Bukoveckej ulici. Dievčatá zo Základnej školy na Bukoveckej ulici v spolupráci so študentkami Súkromnej strednej odbornej školy z Bukoveckej ulice pripravili zaujímavú módnu prehliadku fantazijných nenositeľných modelov, ale naozaj pekných modelov. Záverečnú bodku pridal učiteľ Ing. Matúš Kolesár zo Súkromného gymnázia z Dneperskej ulice.

Sedemnásť učiteľov prevzalo na stretnutí diplom Pedagóg roka 2018 ako morálne ocenenie za to, že z detí svojou trpezlivou prácou brúsia vzácne klenoty. Aj  J. A. Komenský povedal, že: „Človek je najzložitejší a najtajomnejší, ale aj najtvárnejší zo všetkých tvorov.“

Ocenenia im odovzdávali okrem starostky jej zástupca Bernard Berberich a poslanci miestneho zastupiteľstva Silvia Hricková, Andrea Gajdošová, Lucia Kleinová, Roman Frnčo a Pavol Slivka.

Titul Pedagóg roka 2018 prevzali:

Z materských škôl (MŠ)

Mgr. Martina Meňhertová  (MŠ na Azovskej ulici),  Amália Eliášová  (MŠ na Dneperskej ulici),   Helena Švajlenová  (MŠ na Družicovej ulici),  Mgr. Katarína Gromanová  (MŠ na Galaktickej ulici), Tatiana Papáčová   (ocenenie za ňu prevzala kolegyňa) (MŠ na Jenisejskej ulici)

Zo základných škôl (ZŠ)

Mgr. Henrieta Pichlerová  (ZŠ na Bukoveckej ulici),  Mgr. Dagmar Čeljusková
(Súkromná základná škola na Dneperskej ulici), Ing. Zlatica Molčanová (ZŠ
na Družicovej ulici), Mgr. Erika Hricová (ocenenie za ňu prevzala kolegyňa)  (Špeciálna základná škola na  Rovníkovej ulici), Mgr. Veronika Kopancová  (ZŠ   J. Urbana na Jenisejskej ulici)

Zo stredných škôl (SŠ)

Ing. Zuzana Kohútová  (Súkromná stredná odborná škola na Bukoveckej ulici), Mgr. Jana Kozáková (Súkromné gymnázium na Dneperskej ulici), Mgr. Dagmar  Šipošová (Obchodná akadémia na Polárnej ulici)

Z centier voľného času a základných umeleckých škôl

Ingrid Olejová  (Centrum pre deti a rodinu  na Uralskej ulici),  Mgr. Lívia  Grúsová (Súkromné centrum voľného času na Galaktickej ulici), Jarmila Pelegrinová  Dis.art  (Základná umelecká škola  na Jantárovej ulici,  elokované pracovisko na Irkutskej ulici),  PhDr. Ľudmila Hegyesyová (Základná umelecká škola  na Irkutskej ulici)

Všetkým oceneným úprimné blahoželanie.