«

»

jan 23

Pracovné stretnutie venované stavebnému povoleniu

Téma:  Rekonštrukcia a modernizácia Slaneckej cesty

Na magistráte mesta Košice zvolala spoločnosť Amberg Engineering pracovné stretnutie venované prerokovaniu projektovej dokumentácie pre stavebné povolenie k rekonštrukcii Slaneckej cesty. Okrem mesta Košice ako investora bolo prítomných približne štyridsať zástupcov orgánov, ktorých sa to týka.

Zhotoviteľ dokumentácie ju musel predložiť do štyroch mesiacov od územného rozhodnutia o umiestnení stavby. Začatie stavebného konania sa predpokladá v druhej polovici roka 2019. Predchádza mu získanie vlastníckeho alebo iného práva k všetkým pozemkom pod stavbou a ukončenie výrubového konania, v ktorom vzniesli námietky dve združenia resp. zoskupenia. Po ňom je mesto Košice pripravené požiadať o nenávratný finančný príspevok s predpokladaným 5-percentným spolufinancovaním zo strany mesta.

Realizáciou stavby sa zvýši plynulosť a bezpečnosť dopravy i priepustnosť križovatiek a znížia sa negatívne vplyvy dopravy na životné prostredie. V každom smere možno počítať s dvoma jazdnými pruhmi o šírke 3,25 metra plus pripájacie a odbočovacie pruhy, cyklistickým chodníkom po celej dĺžke trasy o šírke 2,5 metra, chodníkom pre peších v šírke 1,5 metra, novým mostom cez Myslavský potok. V strede Slaneckej cesty bude stredový deliaci pás so zeleňou a zvodidlami, pričom pozdĺž riešenej trasy bude 100 stožiarov a 270 led svetiel. Križovatky, priechody a zastávky MHD bude monitorovať 21 kamier. Priechody, nástupištia, zastávky a cestná svetelná signalizácia bude riešená aj pre telesne postihnutých občanov. Zastávky budú vybavené ami na lístky či informačnými tabuľami. Križovatky budú líniovo skoordinované, čím sa zlepší plynulosť jazdy.

Počas výstavby je harmonogram prác naplánovaný aj s riešením vyvolaných investícií na 24 mesiacov, pričom bude v každom smere vždy prejazdný jeden jazdný pruh a tranzitná doprava bude odklonená obchádzkami mimo sídliska cez Barcu a Opátske, a v opačných smeroch cez Bohdanovce a Nižnú Myšľu. Predpokladané rozpočtové náklady stavby sú 23 miliónov eur.