«

»

nov 14

OZ Ďakujem – Paľikerav oslovilo známe osobnosti

V čitateľskom dueli prezident Andrej Kiska

 Súkromnú základnú školu na Galaktickej ulici, ktorá je na našom sídlisku, navštevujú najmä rómski študenti. Tento pondelok zažili nekaždodenné popoludnie. Vďaka OZ Ďakujem – Paľikerav, ktoré so školou spolupracuje a rozhodlo sa vybudovať jej knižnicu, mali vzácnu návštevu – prišiel k nim prezident Andrej Kiska.

 

Došiel sa nielen popozerať, kde zbierajú školské vedomosti, ale zapojil sa aj do čitateľského duelu, čo je nápad občianskeho združenia zorganizovať stretnutie dvoch. Jeden „súťažiaci“ je od nich, zo združenia a tým druhým známa osobnosť, ktorá zareagovala na ich výzvu podporiť čítaním toto podujatie.  Nuž a v pondelok sa proti Ivetke Horváthovej, ktorá čítala rozprávku rómsky, posadil a rozprávku Rajo a motýľ deťom, ale po slovensky, čítal Andrej Kiska. Mladí poslucháči po dueli rozhodujú, koho čítanie  sa im lepšie páčilo, viac ich upútalo. Ten, kto prehrá, daruje knižnici knihy,

a tak prispeje k zapĺňaniu poličiek knihami vo vznikajúcej knižnici. Stretnutia s knihami, duel i knižnica prispievajú aj k prebúdzaniu a formovaniu čitateľskej gramotnosti školákov z Galaktickej ulice. Pri tomto dueli sa o víťazovi akosi pozabudlo rozhodnúť, ale pán prezident aj tak školákom priniesol knihy. Medzi nimi aj jeho obľúbenú z detských liet Traja pátrači.

V pondelok podobný duel v škole absolvovali tiež výkonný riaditeľ Rastislav Rusič, tréner Peter Bartoš, hokejový útočník Roman Žitný a manažér Vojtech Petty, všetci sú z HC Košice.

Tento mesiac bude ešte jeden čitateľský, presnejšie, viaceré čitateľské duely. Zapojiť sa do nich prisľúbili Ondrej Kandráč, Jana Kovalčíková z Oteckov, Johny z Rádia Košice, moderátor Richard Herrgott, štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Krajňák, splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz a UsmievAnka (Anna Gajová).