«

»

nov 12

Výmenník na Jenisejskej ožil veselými postavičkami

Z rozprávky do rozprávky

 Pred týždňom sa stena výmenníka na Jenisejskej ulici „pozerala“ na okoloidúcich čerstvo na bielo vymaľovanou stenou. Kto prechádza okolo výmenníka dnes, určite sa aspoň na chvíľu pristaví, aby obdivoval rozprávkové postavičky, ktoré sú tam teraz. O nekaždodennú výzdobu sa postarali Dobrovoľnícke centrum Košíc, Graffiti škola a piataci zo Súkromnej základnej školy z Dneperskej ulice.

 

„Mám Graffiti školu, v ktorej sú výtvarníci približne od 12 do 30 rokov, ktorým, aby sa naučili túto techniku, treba vymýšľať činnosť. Farby sú drahé, a len tak ich vystriekať, by nebolo efektívne. Toto je niečo iné. Pri takejto práci získajú zručnosť, niečo nové sa naučia a popritom si uvedomia, koľko si to vyžaduje úkonov a sústredenia, kým sa vytvorí čosi také. A bežní ľudia? Doterajšie skúsenosti ma utvrdzujú v tom, že obyvatelia sú proti „čmáraniciam“, ako väčšine graffiťáckej tvorby laicky hovoria, kým obrázky, trebárs aj rozprávkových bytostí, sa im páčia. Už keď sme ich maľovali, pristavovali sa a pozerali sa na nás,“ dozvedeli sme sa od lektora košickej Graffickej školy Martina Marka. Výmenník na Jenisejskej ulici je prvá takto skrášlená stena na našom sídlisku, ale vraj určite nie posledná, voľných priestorov je v mestskej časti viac ako dosť.

Martin Marko „nahodil“ na stenu postavičky. Časť jednej z nich vymaľovala námestníčka primátora Renáta Lenártová. Hlavne sa však do práce pustilo dvadsať školákov z V. B zo Súkromnej základnej školy z Dneperskej ulice, ktorí ich podľa predlohy farebnými sprejmi skrášľovali. Učiteľka PaedDr. Gabriela Kulová pozerala, ako im to ide. „O grafitoch sa budeme učiť o dva roky, ale som spokojná, že pod dozorom odborníka na tejto druh tvorby si školáci v rámci výtvarnej výchovy už teraz môžu vonku, v teréne a naživo túto techniku vyskúšať.“ Aspoň si podľa nej uvedomia, že kým sa niečo také vytvorí, stojí  to čas, financie i riadnu dávku zručnosti.

Stena na výmenníku sa od soboty usmieva na okoloidúcich rôznymi postavičkami zo známych rozprávok. „Tvár“ mohla zmeniť aj vďaka dotácii z Nadácie SPP, ktorá takéto projekty podporuje.

Však je to rozdiel..