«

»

okt 10

Maďarskí seniori na návšteve u nás

Hoci sú z rôznych krajín majú veľa spoločného

 Mestská časť už viac ako dve desiatky rokov udržiava partnerské kontakty s XV. obvodom Budapešti. Včera i dnes sú maďarskí partneri – seniori z projektu Levendula 60+  – na návšteve u nás, v mestskej časti. Prišli, aby videli sídlisko i mesto. Hlavne však, aby sa spoznali s rovesníkmi z nášho Denného centra, spriatelili sa a vymenili si skúsenosti z práce, ktorá má v oboch kluboch veľmi podobný charakter.

Takmer 50-členná výprava maďarských hostí, ktorú vedú vedúca kancelárie starostu XV. budapeštianskeho obvodu Tajti Réka a koordinátorka projektu Levendula 60+  Jobbágy Mária, prišla včera po prechádzke sídliskom na návštevu miestneho úradu a stretli sa aj so starostkou Lenkou Kovačevičovou. Jazykovú bariéru pomáhali preklenúť Žigmund Feke a vedúca nášho oddelenia kultúry Ildikó Szegedyová, takže ani rozdielne rodné jazyky neboli prekážkou pri predstavení našej samosprávy, úradu i aktivitách, ktoré sa organizujú na sídlisku pre všetky vekové kategórie Jazerčanov.

Po spoločnej fotografii na záver návštevy úradu sa presunuli do Kultúrneho strediska Jazero, kde boli aj starostka Lenka Kovačevičová a jej zástupca Bernard Berberich.. Z fotografickej dokumentácie i pripraveného ústneho sprievodného slova predsedu Denného centra  Ivana Hudeca sa maďarskí seniori dozvedeli, ako tí naši trávia voľný čas, čo všetko organizujú alebo do čoho všetkého sa zapájajú. Predstavili sa aj naše seniorské klenoty – spevácky súbor Jazerčan a Jazerské mažoretky spolu s 86-ročnou Alžbetou Hlaváčovou, ktorá s nimi pred dvoma rokmi ešte pravidelne účinkovala. Z maďarskej strany vystúpil súbor Arany topán. Na záver včerajšieho dňa sa spolu učili tanec radosti.

Dnes predpoludním absolvovali prehliadku mesta. Potom sa presunuli do rekreačnej lokality, kde sa spolu s našimi seniormi zapojili do športových súťaží. Popoludní sa milá návšteva z Maďarska pobrala domov.