«

»

aug 27

Na našom jazere diaľkoví plavci absolvovali veľký i malý okruh

Trinásti sa rozhodli aj pre zvládnutie dvoch šírok

Jazero bolo minulú sobotu už po druhýkrát miestom významného plaveckého podujatia – Jazernej desiatky –  4. kola Slovenského pohára v diaľkovom plávaní dospelých i juniorov. Pre mužov i ženy – registrovaných diaľkových plavcov –  boli pripravené veľký okruh –  preplávanie 5 alebo 10 kilometrov. Vekovo mladší plavci súťažili v zdolaní malého okruhu, čo znamenalo preplávať 3 alebo 1 kilometer.

Ako pri každom podujatí, ktoré má súťažný charakter, aj pri Jazernej desiatke bolo cítiť napätie. Nechty si síce nikto neobhrýzal, ale myšlienky, ktoré sa preháňali hlavami súťažiacich, sa dali pred štartom vo vzduchu takmer čítať: Podarí sa mi to? Nezlyhám? Vydržím?  Každý chcel obstáť čo najlepšie, a pritom si želal, aby trať bez problémov zvládol. Kto občas pláva, ten vie, že preplávať hoci len 1 000 metrov, je “zaberačka.”. A nie, že túto vzdialenosť treba pokoriť 5 či dokonca 10-krát.

Na našom jazere sa to stalo. Na veľký okruh išlo do vody 21 plavcov. Z nich 16 preplávalo 5 km a pätica 10 km. Z mužov mal na najdlhšej trati najlepší čas, a teda ako prvý doplával, Ivan Fratrič z Bratislavy. Ako druhá za ním ,no zo žien prvá, doplávala Košičanka Carmen Mikušová zo Športového klubu plávania. Mimochodom je to čerstvá majsterka Slovenska v tejto discipline. Carmen prišli k jazeru podporiť babka a dedko, ktorí  jej záľube fandia. (Voda ju vraj lákala od malička, chodiť ešte nevedela, zato vo vode sa už čabrala). Okruh na 5 km bol rozdelený do niekoľkých vekových kategórií – 20-roční a starší, žiaci 16-17 roční, 14-15-roční a 12-13 roční. V malom kruhu, teda na 3 a 1 km,  trať absolvovalo viac ako 20  plavcov, niektorí s rokom narodenia 2007 či 2008.

Poslednou, nesúťažnou disciplínou, bolo podujatie Preplávaj jazero. Vzdialenosť 720 metrov, teda dvakrát šírku jazera, sa rozhodlo pokoriť spomedzi divákov 13 plavcov. Jedna dáma to po niekoľkých desiatkach metrov síce vzdala, ale ostatní, medzi nimi námestník primátora Martin Petruško či moderátor podujatia Ivan Šulek, sa vo vode radi ochladili a vzdialenosť bez problémov zvládli. Hoci s ochladením to vraj až také príma nebolo, voda mala 26 stupňov. Diaľkoví plavci sa na ňu aj sťažovali, radšej vraj majú chladnejšiu…

Skvelé podujatie v spolupráci so Slovenskou plaveckou federáciou pripravili Športový klub plávania Košice, Mesto Košice i naša mestská časť. Hoci sa do plaviek neprezliekli, na podujatí boli a ceny plavcom odovzdávali aj námestníčka primátora Renáta Lenártová a naša starostka Lenka Kovačevičová, ktorá  priznala, že vodu má rada a do “plaviek by aj išla.” Nepatrí však medzi stopercentných plavcov, a tak voda nesmie mať hĺbku viac ako poldruha meta, čo naše jazero nespĺňa.