«

»

júl 30

Na jazere bol v sobotu Cassovia detský triatlon

Väčšina mladých zabúda behať, skákať, pohybovať sa

Na brehu jazera v okolí chatovej osady bolo v sobotu nezvyklo rušno. Bol tam 2. ročník Cassovia detského triatlonu a 24. kolo žiackeho Slovenského pohára. Dospelí držali súťažiacim prsty a pretekári, traja najmladší mali len sedem a menej rokov, zo všetkých síl bojovali s vodou, bicyklom, metrami i teplom o čo najlepší výsledný čas, ktorý im prinesie medailové umiestnenie.

Spolu sa do súťaže zapojila sedemdesiatka pretekárov od Bratislavy cez Levice a Dolný Kubín po Košice. Práve Triatlonový klub Košice bol z poverenia STÚ Slovenského pohára žiakov organizátorom pretekov a medzi súťažiacimi mal aj zastúpenie vo viacerých vekových kategóriách, aj na pomyselných stupňoch víťazov. Deti absolvovali preplávanie určenej dĺžky vo vode, museli tiež zvládnuť stanovenú vzdialenosť na bicykli a prebehnúť vytýčené metre.

Ešte skôr ako sa súťaženie začalo, v mene jazerskej starostky a mestskej časti, ktorá im prispela na povzbudenie sladkosťou, všetkých pozdravila poslankyňa miestneho zastupiteľstva a predsedníčka komisie mládeže, športu a vzdelávania Andrea Gajdošová.

A potom sa už súťažilo o tieto výsledky:

Medzi žiakmi – Nádeje C (vekové rozpätie ročník 2011 a mladší) – zvíťazil Tomáš Mikuška (ŠK Atóm Levice), druhý bol Matias Barger z Triatlonového klubu Košice (TTK KE) a tretí Peter Varga z Košíc. (Na snímke sú s hlavnou rozhodkyňou Elenou Stankovou, riaditeľom pretekov Gregorom Fotulom a jazerskou poslankyňou Andreou Gajdošovou.

Nádeje B ( ročníky 2009 – 2010) – tu vyhral Adam Peško /TTK KE), druhý bol Andrej Hričina (ŠK Atóm Levice) a tretí Roman Cibula (TTK KE). Nádeje A (ročníky 2008-2007) – prvý bol Michal Peško, druhý Richard Fotul (obaja TTK KE) a tretí Richard Mikuška ( ŠK Atóm Levice).

Medzi žiačkami – v kategóriách Nádeje B a A sa Košičanky na stupne víťazov neprebojovali. Medzi mladšími žiakmi bodoval Branislav Fotul a medzi mladšími žiačkami Loriana Popovičová – obaja TTK KE. Medzi staršími žiačkami druhé miesto obsadila Natália Mária Gajdošová, tiež z TTK KE.

Potešiteľné bolo sledovať oduševnenie a zápal týchto dnes ešte detí, no raz možno medailových nádejí na domácich i svetových súťažiach. Ale, ako podčiarkol i Viktor Fotul, ktorý bol komentátorom súťaže, u nás to, žiaľ, vyzerá tak, že poznáme len dva športy – hokej a futbal a teraz vďaka Petrovi Saganovi trochu aj cyklistiku. Ostatné ako keby neexistovali, a tak v nich chýba mladá krv. Cítiť to aj v triatlone. Mnohé deti zabúdajú behať, skákať, súťažiť, pohybovať sa. Pritom športovanie je krásne a zdravé.