«

»

máj 17

Rozprávkové Jazero znovu otvorilo Knihu rozprávok

Dlhou tradíciou sa pýši prehliadka dramatizovaných rozprávok Rozprávkové Jazero, ktorú pravidelne raz ročne organizuje Špeciálna základná škola z Rovníkovej ulice. Včera, v stredu 16. mája, bol v Kultúrnom stredisku Jazero jej 23. ročník. Zapojili sa žiaci štyroch špeciálnych základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti odboru školstva Okresného úradu Košice.

Špeciálna základná škola z Odborárskej ulice uviedla emotívne silné predstavenie Me som Rom alebo Ako vznikla rómska vlajka. Špeciálna základná škola z Inžinierskej ulice uviedla vtipnú rozprávku Polepetko, čo popletie všetko. Spojená škola z Vojenskej ulice hľadisko plné detských divákov, prišli dokonca aj drobci z Materskej školy z Luníka IX, rozosmiala príbehom Vlk a prasiatka. Organizátor prehliadky – Špeciálna základná škola z Rovníkovej ulice – rozprávkou Včielky vychovávajú deťom pripomenula dve obyčajné slová – prosím a ďakujem, na ktoré netreba v každodennom živote zabúdať.

Poslaním prehliadky, ako uviedla riaditeľka organizujúcej školy Mgr. Jana Valenčáková, je prostredníctvom dramatickej výchovy podporovať sociálny rozvoj detí, rozvinúť ich často možno skryté nadanie a schopnosti, prehlbovať porozumenie a zlepšovať orientáciu vo vzťahoch medzi ľuďmi. Detským hercom tiež pomáha vyjadrovať sa i prekonať trému z javiska a hrania pred druhými. „Pedagógovia aj deti si zaslúžia mimoriadnu pozornosť za to, čo predviedli, i obdiv a uznanie za hodiny a dni venované nácvikom. Tlieskame vám a ďakujeme,“ nadšená bola jazerská starostka Lenka Kovačevičová, ktorá na prehliadke deťom držala prsty a za vystúpenia ich odmenila sladkosťami.