«

»

apr 19

Na Jazerskú kvapku krvi prišlo viac ako 30 darcov

Je to prejav ľudskosti a spolupatričnosti

 „Už mám 18 rokov a tri mesiace, a tak som mohla darovať krv. Tešila som sa na to trochu aj preto, že som sa mohla uliať zo školy. Ale teraz vážne. Vlani mama po prvýkrát darovala krv a ja som ju chcela nasledovať. Bola som zvedavá, aké to je. Mala pravdu, ten pocit, že som to mohla spraviť, je veľmi dobrý. Som rada. Zle? Nebolo mi, naopak. Hlava sa mi vôbec nezatočila a cítim sa trochu ako keby som chcela lietať,“

priam žiarila študentka Patrícia Szegediová (na snímke), ktorá v piatok na Jazerskej kvapke krvi po prvýkrát zasadla do kresla a darovala vzácnu tekutinu. Premiérovo prišiel aj Michal Štrbák (na snímke), ktorému to ako vodičovi kamiónu, čo brázdy cesty hore i dolu, konečne vyšlo, a tak sa tiež mohol zapojiť. „Prečo? Na cestách vidím všeličo, aj ťažké havárie, kedy je krv veľmi potrebná. Urobil som to pre dobrý pocit, aj pre dobrú vec. Človek nikdy nevie…“

 Na jarnej Jazerskej kvapke krvi, ktorá bola minulý piatok v priestoroch miestneho úradu a zorganizovala ju naša mestská časť spolu s Národnou transfúznou službou (NTS), prišlo viac ako tridsať darcov. Nie všetci mohli krv darovať. Niektorí boli po chorobe, iným trochu „skákal“ tlak alebo nebol v poriadku hemoglobín, a tak desiatku z nich zdravotníci z NTS tentokrát z darcovstva vyradili.

 „Nevadí. Prídu, keď budú zdraví. Buď k vám na jesennú Jazerskú kvapku krvi alebo k nám, na transfúzku,“ zhodnotila jazerské darcovstvo MUDr. Justína Bosáková z NTS. Spokojná bola s priebehom, pripravenosťou i počtom darcov. „Vidieť, že Jazerská kvapka krvi už má u vás tradíciu a obyvatelia sa do nej zapájajú. Je to od nich krásny prejav ľudskosti a spolupatričnosti, čo si my, zdravotníci, vážime,“ pochválila.

 Medzi darcami, čo nás potešilo, bol i poslanec mestského zastupiteľstva a miestneho zastupiteľstva MČ Košice – Sídlisko Ťahanovce Miloš Ihnát. Povzbudiť ho prišla tiež mestská a poslankyňa MČ Košice – Západ Beáta Zemková.

Im, aj všetkým, čo v piatok prišli, ďakujeme.