«

»

mar 01

Jazero cez fotografie, dizajn a históriu

Sídliskový deň

 Výmenník Važecká vo svojich priestoroch privítal nedávno návštevníkov z celých Košíc. Prišli na Sídliskový deň, ktorý ponúkol trom výnimočným ľuďom Alešovi Marenčíkovi, Márii Bujňákovej a Danke Kušnírovej príležitosť predviesť svoje umenie a vedomosti.

 

 

Aleš Marenčík je fotograf  a prezentoval sa fotografickou tvorbou so zameraním hlavne na sídliskovú inšpiráciu. Rodák z našej mestskej časti ponúkol návštevníkom možnosť kochať sa nádhernými fotografiami zachytávajúcimi práve Jazero.

Po fotografiách prišlo na dizajn Márie Bujňákovej, ktorá je spoluzakladateľkou dizajnového štúdia Furnicooltore. Hra Panelák i nábytok s tématikou „schody“, zaujali. Stolná hra sa ešte nepredáva, no vo výmenníku mala takú malú premiéru, viacerí hostia si ju zahrali. Autorkina kolekcia „Stairs generation“  sa zrodila úplne náhodou:  „Ešte ako mladí sme sedeli na sídliskách, vonku na schodoch. Tak vznikla idea na kolekciu tohto nábytku,“ povedala.

Ako tretia sa pred publikum postavila Danka Kušnírová  prezentáciou vzniku Sídliska Nad jazerom. Jej slová vyvolali v publiku aj búrlivejšie reakcie, pretože niektorí obyvatelia si udalosti vznikania sídliska pamätali, osobne ich prežívali. Prítomní sa napríklad dozvedeli,  že Nad jazerom sa mali pôvodne stavať 15 a viac poschodové bytovky. Pre niektorých bolo prekvapujúcou informáciou zase to, že územie dnešného sídliska bolo obývané už v 13. storočí. Tieto fakty sú podložené písomnými zmienkami už z roku 1239.

Prednáška, ale i celé podujatie Sídliskový deň, priniesli návštevníkom obrovské množstvo informácií a nových poznatkov. Prišla i starostka Lenka Kovačevičová a viacerí pracovníci úradu, keďže mestská časť bola spoluorganizátorom tohto podujatia.

 

Denis Dufala