«

»

dec 15

Oranžovo-žltá látka sa našla na troch miestach sídliska

Nebezpečenstvo už nehrozí

Tento týždeň sa na našom sídlisku na troch rôznych miestach a v rôzne dni objavila na zemi rozsypaná oranžovo-žltá látka. V pondelok si ju všimlo vedenie školy, keď sa na topánkach školákov zo Základnej školy na Družicovej ulici dostala do ich budovy.  Na oznámenie, čo sa u nich stalo, prišli zložky polície, hasičov, odboru krízového riadenia CO na Okresnom úrade, zástupcovia nášho miestneho úradu a odborníčka na CO, aj  pracovníci Chemického laboratória Civilnej obrany z Jasova. Pozbierali vzorky a odviezli na rozbor do laboratória. Ukázalo sa, že ide o anorganické chemické činidlo          dvojchroman draselný.Látku, ktorá sa používa vo fotografickom priemysle, pri kovových kvapalinách i na výrobu zápaliek, preto ho vyvážame do rôznych krajín sveta.

Našiel sa v tuhom stave, ale vďaka dažďu a snehu sa rozpúšťal vo vode, čo znížilo jeho nebezpečnosť. Problémy vie spôsobiť pri dlhodobom pôsobení, a najmä v lete, keď je teplo. Vtedy sa vyparovaním môže dostať cez dýchacie cesty do tela človeka. Vedenie školy okamžite pristúpilo k dekontaminácii školákov. Umývali sa im ruky, tvár aj topánky a všetci sa potom zhromaždili v telocvični. O deň neskôr bol podobný nález i v zadnej časti jazerskej polikliniky a vo štvrtok na Ždiarskej ulici.

S niečím takým sa bežne nestretávame, a tak nálezy mohli na sídlisku vyvolať obavy.  Báť sa netreba, látky boli odstránené a nebezpečenstvo eliminované.