«

»

sep 26

Vo štvrtok a v piatok si pripomenieme Svetový deň srdca

Máme len jedno, musíme si ho chrániť

Srdce. Na pohľad obyčajný orgán, bez ktorého človek nemôže existovať. Tento piatok, 29. septembra 2017, si pripomenieme jeho sviatok – Svetový deň srdca.  Je významným termínom Svetovej zdravotníckej organizácie i Svetovej federácie srdca. V krajinách sveta sú v tento deň informačné, edukačné, športové i kultúrne podujatia, ale aj merania rizikových faktorov srdcovocievnych ochorení.

Základnou myšlienkou je zvýšiť povedomie verejnosti o prvých príznakoch ochorenía kardiovaskulárneho systému a propagovať možnosti prevencie aj cestou dodržiavania zásad zdravého spôsobu života.

Na Slovensku sa v súvislosti so Svetovým dňom srdca uskutočňuje už 11. ročník celonárodnej preventívno-edukačnej kampane MOST – Mesiac o srdcových témach a mottom tohtoročnej kampane je Spolu chránime vaše srdcia.  Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach odbor podpory zdravia  si pripomína Deň srdca a kampaň MOST v spolupráci s krajskou pobočkou Všeobecnej zdravotnej poisťovne, a. s., územným spolkom Slovenského Červeného kríža v Košiciach a Strednou zdravotníckou školou na Kukučínovej ulici.